torstai 1. tammikuuta 2015

Pöllö Errol ja eläinrääkkäys

Kirjoissa Weasleyn perheellä on pöllö nimeltä Errol ja se on hyvin vanha; sulkasatoinen ja niin uupunut että ei pysty edes seisomaan lennon jälkeen - itse asiassa se usein menettää tajuntansa lennon jälkeen, niin pitkien kuin lyhyidenkin. Jos se edes selviää määränpäähänsä, kun sen näkökyky on niin huono että se törmäilee esineisiin, mikä myös saattaa viedä siltä tajunnan ja on tietysti mahdollisesti kuolemaksi. Silti Weasleyt käyttävät sitä postinsa kuljetukseen. Lisäksi, heidän nuorin poikansa ei näytä lainkaan myötätuntoa sille, nimitellen sitä "pahuksen linnuksi, "vaivaksi" and "säälittäväksi". Ja Weasleyn vanhemmat ostivat toiselle pojalleen oman pöllön, sen sijaan että olisivat ostaneet nuoremman pöllön Errolin tilalle.

Tämä tilanne ei muutu koko sarjan aikana. Itse asiassa, rouva Weasley laittaa Errolin kuljettamaan jättimäisen hedelmäkakun ja lajiteltuja lihapiirakoita, vaikka lintuparka pyörtyy jo pelkän kirjeen kantamisesta. Errolilta vei täydet viisi päivää toipua tuosta leivonnaisten kuljetuksesta.
Errolia ei mainita neljännen kirjan, Harry Potter ja Liekehtivä pikari jälkeen ja mitään virallista tietoa ei ole mitä sille tapahtui.

Pidetään kuitenkin mielessä, että ensimmäiset kaksi kirjaa tässä sarjassa on kirjoitettu lapsiyleisölle enemmän kuin muille, joten on todennäköistä että kaikki Erroliin liittyvä tarkoitettiin vain ja ainoastaan huumorimielessä. Vähän niinkuin piirrettyjen väkivalta. Jopa aikuiset voivat lukea Errol-kohtauksen ja sitten vain unohtaa sen ja jatkaa tarinasta nauttimista, koska Errol tai sen kohtelu ei liity mitenkään päätarinaan, tai edes sivujuoniin.

Haluan myös korostaa ja selventää, että:
- Minä rakastan kaikkia Harry Potter-kirjoja.
- Kaikki nuo kirjat suosii ja korottaa enimmäkseen hyvä arvoja!
- Mielestäni ne eivät kaunistele tai hyvennä eläinrääkkäystä, joten en usko että lapset saisivat mitään vääriä ideoita.
- Weasleyn perhe ovat yksiä suosikkihahmojani, lukuunottamatta tätä Errolin kohtelua minkä aikoinani rekisteröityäni aloin pitämään heistä vähemmän.
- Luin Potter-kirjat ensimmäisen kerran aikuisena ja rakastan eläimiä syvästi, ja niin pahalta kuin minusta tuntuukin Errolin puolesta, tuo hahmo tai sen kohtelu ei vähennä lukunautintoani enkä jää märehtimään sen kärsimystä kun Errol-kohtaus on ohi.
- Minä en tarkoita tätä kritiikkinä Rowlingia kohtaan.

Rowling itse asiassa kirjoittaa välillä myötätuntoisia huomioita Errolista kirjoittaessaan. Mutta nuo huomiot eivät koskaan tule hahmon näkökulmasta.

Ja tässä on tämän merkinnän pointti:
Mielestäni jokin tuollainen ei voi olla mukana vaikuttamatta hahmoihin. Koska Errol tapahtuu tarinassa, se vaikuttaa tarinan maailmaan. Eli mikä ikinä Rowlingin motiivi oli, oli tämä elementti tarkoituksellinen tai ei, Weasleyn perhe ovat eläinrääkkääjiä mitä Errolin kohteluun tulee ja varsin vakavalla tasolla myös, mikä väkisinkin tahraa heidän muutoin kunnioitettavaa kuvaansa niiden silmissä jotka välittävät tarpeeksi, tarinan maailmassa.
Ja vaikkei sillä olekaan merkitystä tarinalle jonka kirjat haluavat kertoa, sillä on merkitystä yleisesti (ja siten fanfictionin maailmassa, tehden tästä aiheesta keskustelun arvoisen) koska realistisesti ainakin joku jossain vaiheessa aivan varmasti huomauttaisi Weasleylle Errolin kohtelusta, ehkä jopa tekisi asialle jotain.

Eli, kaksi kysymystä sinulle pureskeltavaksi:

1. Mitä luulisit Weasleyden vastaavan, jos joku tulisi heidän luokseen ja nostaisi esiin sen miten he kohtelevat Errolia? (Ja sen että tämän puolikuolleen linnun eläkkeelle päästämisen sijaan ostivat vain toisen pöllön yhdelle lapsistaan.)

2.) Miten tämä puoli Weasleyn perheen jäsenistä vaikuttaa sinun mielikuvaasi heistä? Entä Harrystä, joka rakastaa omaa pöllöään ja kohtelee sitä hyvin, muttei koskaan puutu millään tavalla Errolin kohteluun?

P.S.
Tämä merkintä ei tahdo kritisoida Rowlingia eikä Harry Potter-kirjoja ja toiveeni on ettei kukaan ala ajatella pahaa kummastakaan. Tarkoitukseni on nostaa esiin hahmojen monitahoisuus ja se miten tällainen elementti vaikuttaa tarinan maailmaan ja lukijan näkemykseen hahmoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti